Choose language

Market

Belgique / België | Français / Nederlands

Danmark | Dansk

Deutschland | Deutsch

España | Español

France | Français

Italia | Italiano

Nederland | Nederlands

Norge | Norsk

Polska | Polski

Sverige | Svenska

Türkiye | Türkçe

United Kingdom | English

Unicarrierseurope.com English

Nieuwe inzichten-Test UniCarriers TX3-18L

Geschreven door UniCarriers Netherlands B.V., 23-feb-2018 13:58:00

Unicarriers PR Test TX3 Image 1

Tekst en foto’s uit het rapport door Andersom Testing.

Met de TX3-18L brengt UniCarriers een waardige opvolger voor de TX3-18 die we in 2013 hebben getest. De nieuwkomer is verfijnder, zuiniger en biedt enkele unieke aspecten die best wel eens maatgevend kunnen worden binnen de intern transportindustrie.

Met een indrukwekkende serie van 10 nieuwe modellen brengt UniCarriers de TX-lijn op de markt. De TX3-range omvat driewielers van 1.3 tot en met 2 ton hefvermogen, terwijl de TX4-lijn vierwiel trucks biedt van 1.6, 1.8 en 2 ton. Evenals hun voorgangers onder de naam Nissan, worden de trucks in het Spaanse Pamplona geproduceerd. De TX3-lijn is leverbaar in drie chassislengtes, de TX4 is verkrijgbaar in twee lengtematen. De TX3-18L die we testen is een lange uitvoering en biedt plaats aan een 48vV/750 Ah batterij in plaats van de 625 Ah van de standaard chassismaat.  

Zicht optimaal

UniCarriers is trots op de nieuwe lijn en onderstreept dat met claims als ‘zuinigste en stilste in zijn klasse’ en fraaie kenmerken als het ProVision-systeem voor optimaal zicht en het Stability Support System S3 voor extra veiligheid. Veel van de voorspelde voordelen zien we inderdaad terug op onze testtruck. Met ProVision doet UniCarriers veel aan zichtoptimalisatie. De voorste dakrand is in de zichtlijn afgeschuind, evenals verbindingsbalken in het lastrek. Het dashboard is extra laag gehouden en er is een geïntegreerde sideshift gekomen. Deze verbetert het zicht op de vorkpunten en verkleint de dodehoek met circa 10 cm. De dakstijlen zijn slanker gemaakt en hierdoor zie je de buitenwereld rondom de TX3 makkelijker dan voorheen. Echter, de grootste zichtwinst ervaren we met de twee kijkvensters in het schutboord. Door het stevige plexiglas kijk je echt goed op de voorste hoeken van de last en kan je deze nauwkeurig positioneren en opnemen. Dergelijke vensters zouden zo maar eens de standaard kunnen worden in de heftruckwereld.  

Ergonomischer

Niet alleen door het verbeterde zicht is de TX-serie ergonomischer dan zijn voorganger, ook de entree is verbeterd. De trucks hebben een extra trede gekregen en dat werkt echt makkelijker en veiliger bij het op- en afstappen. De voetruimte op de voetenplaat is riant en vrij van obstakels. Wel zouden we graag een slimmere oplossing zien voor de vergrendeling van het batterijdeksel, de ‘conventionele sluiting’ is soms voelbaar in het rechteronderbeen. Ook mag het rempedaal ietsje lager worden zodat je makkelijk van het acceleratiepedaal naar het rempedaal kunt zwenken. De zit op de Grammer MSG65 is prima en de armleuning met geïntegreerde fingertip-hendeltjes is uitstekend verstelbaar en solide. Met de duim bedien je de schakelaar voor de rijrichting en met de pink of ringvinger kan je handig richting aangeven. Optioneel leverbaar is een drukknop om de vorken automatisch horizontaal te stellen. Wie liever mechanische hendels heeft kan kosteloos kiezen tussen de twee bedienopties.

Elektrisch sturen

Met het Stability Support System (S3) waakt de TX over de veiligheid. Het systeem meet doorlopend de stuurhoek, de last en de snelheid zodat de stabiliteit van de truck in orde blijft. Het zogeheten Dynamic Cornering Control zorgt voor een lagere snelheid in bochten, maar houdt de truck bij het rechtuitrijden net iets te lang in de langzamere modus waardoor we wat souplesse en tijd verliezen. Fraai is wel dat de TX standaard over weegindicatie beschikt en waarschuwt als overbelasting dreigt.

Ook standaard is het nieuwe steer-by-wire stuursysteem met stuurwielsynchronisatie. Hierdoor staat de stuurknop altijd in dezelfde stand bij het rechtuitrijden en dat is erg aangenaam. Het sturen verloopt hierbij beheerst en voorspelbaar.

Dankzij het elektrisch stuursysteem blijft de stuurkolom slank zodat er meer beenruimte resteert. De kolom is traploos in hellingshoek verstelbaar, maar niet in de hoogte. Naar wens zijn twee maten van de kolom leverbaar. De hogere versie op onze testtruck ervaren we als net ietsje te hoog. Ook standaard aanwezig zijn een handgreep met claxon aan de achterste dakstijl voor extra veilige grip bij het achteruitrijden. Tevens kent de TX een ingebouwde verbruiksmeter. Deze biedt via het nieuwe display extra informatie over het energieverbruik van de truck.

Zuinigste?

Resteren de claims over het laagste energieverbruik en het geluidsniveau. De TX3 is inderdaad erg stil geworden, maar niet stiller dan andere moderne trucks. Van al deze rust is echter geen sprake meer bij het achteruitrijden. De waarschuwingspieper laat zich nadrukkelijk gelden. Het energieverbruik is volgens UniCarriers erg laag, maar die waarden zien we niet terug in de metingen van onze praktijkgerichte testaanpak. Mede dankzij het elektrisch sturen en de verbeterde energieterugwinning is de TX3-18L zuiniger dan zijn voorganger en komen we tot een iets gunstigere waarde dan het gemiddelde verbruik in deze klasse. De gemeten productiviteit is net iets minder gunstig dan gemiddeld. Dit wijten we onder andere aan de vertraagde acceleratie na het nemen van scherpe bochten en de ‘gedachteseconde’ bij het heffen. Voor de rest ervaren we stand P als de fijnste rij- en werkmodus (H is vrij bruut, E te voorzichtig) en deze maakt de TX3-18L tot een fijn werkende, stabiele en voorspelbare truck. De truck is aangenaam solide, biedt een makkelijke batterijwissel via de zijkant en is modern. Het meest bijzondere is wat ons betreft het sterk verbeterd zicht van het ProVision systeem en het elektrische sturen. De enkele minpuntjes zijn overkomelijk en worden wellicht door UniCarriers op termijn aangepast.

Onderwerpen: tx3 heftrucktest

UniCarriers Netherlands B.V.


Meest populaire artikelen